ALERGIILE OCULARE: CUM SĂ SCAPI DE MÂNCĂRIMEA OCHILOR?

Alergiile ochilor sunt cauzate de aceleași lucruri care determină strănuturile, având ca efect – înroșirea, senzația de mâncărime sau lăcrimările frecvente ale ochilor. Aceste alergii afectează în medie 30% din adulti și 40% dintre copii.

Cheia pentru a trata aceste alergii ocular este de a evita sau limita contactul cu substanta care cauzeaza problema , asta in cazul in care stim ce sa evitam.

CARE ESTE CAUZA

În mod normal, substanțele inofensive care cauzeaza probleme persoanelor predispuse la alergii se numesc alergeni. Alergenii întâlniți cel mai frecvent în aer sunt polenul, praful, mucegaiul si mătreața animalelor.

CUM TE POTI PROTEJA

EVITAREA ALERGIILOR: cea mai eficientă metodă este limitarea expunerii la alergenii la care suntem sensibili. De exemplu, în zilele în care polenul se resimte cel mai mult, cum sunt  zilele de primavară sau vară, este recomandat să stăm în casă cât mai mult posibil, sa ținem ferestrele închise  și chiar să avem la dispoziție un filtru de aer pentru a ajuta la scăderea expunerii la polen sau alte substanțe iritante . Daca totuși trebuie să ieșim afară în timpul sezonului de alergii , este recomandat să purtăm ochelari de soare care ne oferă o protecție cât mai mare în jurul ochilor sau chiar ochelari de vedere  pentru a funcționa ca un scut asupra polenului. Atunci când șofăm este recomandat să ținem geamurile închise și să pornim aerul condiționat.

NU PURTA LENTILE DE CONTACT suprafața lentilelor de contact poate atrage și acumula alergenii din aer, așa că este bine să luăm în considerare să purtam doar ochelarii în timpul sezonului cu predispunere la alergii sau putem lua în considerare portul lentilelelor de unică folosință.

HIDRATAREA OCHIILOR: din cauză că alergiile la nivelul ochilor sunt comune, se găsesc o mulțime de picături de ochi  special create împotriva mâncărimii, roșeței și alte simptome ale alergiei.

IMPORTANȚA CONSULTULUI DE SPECIALITATE

Diagnosticarea corectă și tratarea simptomelor este foarte importantă pentru ameliorarea disconfortului pe termen lung. De îndată ce simțiți mâncărime a ochiului, lăcrimre, vedere încețoșată, senzație de arsură, umflare a pleoapelor și sensibilitate la lumină este necesar să mergeți la un control de specialitate.

Oricât de tentant ar fi, nu vă frecați ochii, deoarece nu faceți altceva decât să înrăutățiți inflamația. Scoateți-vă lentilele de contact (dacă purtați), evitați folosirea machiajului și aplicați comprese reci pe ochi. Spălați-vă mâinile cât de des puteți.