Astigmatism

/Astigmatism

ASTIGMATISMUL

Astigmatismul este un viciu de refracție în cazul căruia razele luminoase venite de distanță nu se focalizează într-un  singur punct focal ci sunt împrăștiate. Astigmatismul este însă prezent la majoritatea oamenilor, numit și astigmatism fiziologic, exprimat în dioptrii între 0,50 și 0,75 dioptrii cilindrice. Acest aspect se datoreaza suprafetei corneii care in cele mai frecvente cazuri este mai curbat ( “bombat”) pe verticala decat pe orizontala.

Marea majoritate a persoanelor au un astigmatism fiziologic(natural). Astigmatismul se poate asocia sau nu, cu miopia sau hipermetropia. Persoanele  cu astigmatism au o acuitate vizuală diminuată atât la distanță cât și la aproape. Ei văd mai clar unele cifre sau litere mai ales cele ascuțite, de exemplu 4, 1, 7, etc. și mai slab pe cele cu bucle care pot fi ușor de confundat, de exemplu 8, 6, 9 etc.

Persoanele care au astigmatism prezintă de obicei dificultate de a vedea clar la distanță  sau cateodata incetosat la aproape,  strâng din ochi, schimbă poziția capului sau a ochelarului utilizat. Efortul prelungit duce la înroșirea ochilor, oboseală, senzație de corp străin. Unele persoane pot prezenta ca și simptome  durere de cap, mai ales în cazul astigmatismului hipermetropic.

2018-07-23T11:54:06+00:00 martie 8th, 2018|Categories: Informații utile|Tags: |0 Comments