Când știm că este timpul pentru ochelarii de citit?

De obicei nevoia ochelariilor de citit apare în jurul vârstei de 40 de ani, atunci când vederea devine încețoșată în timpul cititului sau la folosirea calculatorului. Această problemă este presbiopia, o cauză comună a slăbirii vederii pe măsură ce oamenii avensează în vârstă.

În mod normal, ochii noștri pot focaliza detaliile fine datorită flexibilității cristalinului (lentila ochiului). Cu timpul, ochii își pierd această flexibilitate, făcând greoaie focalizarea corectă a detaliilor fine ale obiectelor ținute la o distanță mică. Este o componentă firească a procesului de îmbătrânire, și afectează pe toată lumea.

Vederea încețoșată și celelalte semne ale presbiopiei. Specialiștii au identificat anumite semne clare ale presbiopiei, și anume:

  • Nevoia de a îndepărta obiectele la lungimea mâinii pentru a le putea vedea clar
  • Dificultatea de a vedea obiectele apropiate
  • Vederea încețoșată în timpul cititului
  • Oboseala oculară, somnolență atunci când se desfășoară activități ce implică detalii fine, ca de exemplu cusutul, scrisul sau lucrul la computer
  • Dureri frecvente de cap

 

Pentru a alege perechea corectă de ochelari de citit este recomandabil să consultați un specialist. Astfel, problema dvs. va fi identificată corect, deoarece presbiopia poate fi asociată și cu alte afecțiuni.  Este adevărat că se pot achiziționa și ochelari pentru citit și din farmacii sau drogherii, însă trebuie să țineți cont de faptul că acei ochelari sunt fabricați la o distanță interpupilară standard (distanța dintre pupilele fiecărui ochi), ceea ce poate conduce în timp la dureri de cap și de discomfort în timpul cititului.

Este de asemenea important de știut că majoritatea dintre noi avem diferențe în ceea ce privesc dioptriile dintre cei doi ochi, iar aspectul acesta nu se regăsește în ochelarii prefabricați, de aceea este foarte important să mergeți la un consult înainte de a lua decizia achiziționării unei perechi de ochelari.

Chiar și cei care au nevoie de ochelari pentru distanță au nevoie la un moment dat de ochelari pentru citit, iar o soluție foarte bună pentru aceștia poate fi o pereche de ochelari cu lentilă bifocală sau progresivă, sau se poate opta pentru lentile de contact.

Așadar, dacă cititul a devenit o problemă, și nu un mijloc de a vă delecta, nu ezitați să mergeți la un consult de specialitate pentru a găsi soluția individualizată pentru problema dvs.