Cum ne putem proteja ochii iarna?

În timpul iernii tindem să ne îngrijim corpul cu mai multă atenție, îmbrăcând haine groase sau folosind o mulțime de creme hidratante împotriva pielii uscate. Ceea ce trebuie să știm însă, este că ochii noștri au de asemenea nevoie de atenție specială, deoarece ei sunt cei mai expuși pe tot parcursul sezonului rece.

Deși temperaturile joase pot face ca soarele să fie mai puțin resimțit pe perioada iernii, protejarea ochilor împotriva soarelui fiind un aspect deosebit de important. De obicei zilele în această perioadă sunt destul de înnorate, dar radiațiile solare pot fi la fel de dăunătoare asemeni unor zile însorite de vară. Radiațiile UV penetrează straturile de nori, așadar este bine să ne protejăm ochii, chiar dacă nu vedem soarele.

În timpul zilelor însorite de iarnă, razele solare sunt reflectate de zapadă sau de gheață, iar aceste suprafețe reflectă cea mai mare cantitate de radiație UV. Datorită proprietății reflective a zăpezii, mai mult de 85% din radiație este transformată în strălucire dăunătoare. Radiațiile UV sunt principalele cauze ale unor afecțiuni oculare, printre care si cataracta. În cazuri excepționale, reflecția soarelui asupra zăpezii poate provoca chiar arsuri oculare, iar simptomele pot aparea si dupa 12 ore de la expunere, acestea constand in ochi înlăcrimați, roșeață oculară, pleoape umflate, disconfort la lumină puternică.

Cum ne putem proteja ochii?

Arsurile solare se pot vindeca cu tratamentul corespunzător prescris de specialist, dar cel mai bun tratament pentru astfel de afecțiuni este prevenirea lor. Este indicat să purtați ochelari de soare care să blocheze 99-100% radiația UV, cu lentile polarizate.

Optați pentru ochelari care să acopere cât mai bine zona din jurul ochilor, și care să nu reflecte din lateral radiațiile. În centrele BestOptic, dispunem de ochelari de soare care să îndeplinească toate condițiile protejării ochilor, compatibili cu toate gusturile clienților noștri.

În timpul iernii un alt disconfort major este senzația de uscăciune oculară. Atunci când ochii noștrii sunt uscați, avem senzație de arsură, de mâncărime sau de corp străin. Ochii uscați în timpul iernii sunt cauzați de nivelul scăzut de umiditate din mediu, mai ales datorită temperaturii crescute din interiorul locuințelor sau al birourilor, dar și datorită temperaturilor scăzute de afară, sau a vântului. Aceste simptome sunt în general mult mai accentuate în cazul purtătorilor de lentile de contact, deoarece lentila de contact are nevoie de hidratarea provenită din lacrimi.

Pentru a vă proteja de uscăciunea oculară din timpul iernii, trebuie să vă asigurați că beți suficientă apă, pentru a vă hidrata ochii, să folosiți un umidificator de cameră, dar puteți folosi și lacrimi artificiale lubrifiante recomandate de specialiști pentru a suplimenta aportul de hidratare necesar.

Un alt aspect foarte important în menținerea sănătății oculare este dieta sănătoasă. Pentru a menține un tonus bun al ochilor, se recomandă consum frecvent de pește bogat în omega 3, legume cu frunze verzi, oua, citrice si fructe mov sau migdale.

Optometriștii BestOptic vin in intampinarea dumneavostra cu sfaturi competente ce vă vor ajuta să aveți ochi frumoși și sănătoși, și o vedere perfectă chiar și pe timpul iernii