Influența geneticii asupra sănătății ochilor

Constituția noastră genetică este un factor determinant al multor aspecte ale propriei noastre persoane și al faptul că fiecare dintre noi suntem unici. Felul în care aratăm, ne comportăm,  și până și problemele de sănătate sunt influențate în mare parte de factori ereditari. Desigur, există întotdeauna modalități de a remedia anumite probleme, prin dietă, modificări ale stilului de viață, sau prin intermediul chirurgiei. Totuși, cunoașterea istoricului medical al familiei este o componentă obiectivă în analiza sănătății individuale și anticiparea potențialelor probleme.

Ochii nu sunt o excepție. Sunt multe afecțiuni influențate de genetic care pot afecta sănătatea ochilor și vederea. Unele pot să apară în copilărie, în timp ce unele afecțiuni pot apărea pe parcursul vieții. Conștientizarea riscului crescut al acestor afecțiuni și informarea optometristului sau oftalmologului dvs. sunt cheia menținerii sănătății ochilor.

Printre cele mai frecvente probleme oculare care pot fi influențate de genetică, enumerăm:

Strabismul, se referă la alinerea incorectă a ochilor sau tendința lor de a privi cruciș. Această afecțiune are o prevalență de 25% în familie care o au în istoric. Pentru a putea diagnostica strabismul, specialistul ca efectua o serie de teste printre care măsurarea acuității vizuale sau de aliniere a ochilor. De îndată de diagnosticul se arată a fi pozitiv, pentru corecție se vor folosi, după caz, ochelari, antrenament vizual, sau în unle cazuri tratamentul chirurgical.

Ambliopia mai este cunoscută și sub denumirea de ochi leneș. Atunci când creierul învață cum să focalizeze și să combine imaginile provenite de la cei doi ochi la copii cu vedere normală, unul dintre ochi este neutralizat, cel mai adesea datorită imaginii incorecte pe care o transmite. Astfel, ochiul va deveni mai slab, și nu va avea capacitatea de a focalize corect. Această afecțiune este uneori considerată a fi ereditară.

Viciile de refracție, se referă în general la miopie sau la hipermetropie. Acestea afectează vederea la distanțe variabile, și în mod uzual necesită corecție cu ochelari sau lentile de contact. Studiile au arătat o apariție mai frecventă a erorilor de refracție în rândul membrilor familiei, sugerând faptul că genetica are o mare influență. Astfel controlul anual devine foarte important pentru a avea o situație clară asupra evoluției problemei de vedere.

Cunoașterea istoricului medical al familiei este una dintre modalitățile cele mai concludente prin care puteți să vă înțelegeți starea de sănătate. Factorii ereditari nu vor determina doar predispunerea dvs. la anumite afecțiuni, ci și impactul pe care îl vor avea asupra copiilor. Pentru a vă proteja vederea, dar și vederea celor mici, trebuie să fiți informați și să mergeți la control periodic.

Mergând la un specialist de încredere, și care să vă cunoască istoricul familiei din punct de vedere vizual, puteți să preîntâmpinați potențiale probleme.

Ai încredere. Vezi cu ochii tăi