Ingrijirea lentilelor de contact

INGRIJIREA LENTILELOR DE CONTACT INSEAMNA INGRIJIREA OCHILOR

Pentru a va mentine ochii sanatosi este foarte important ca toate tipurile de lentile de contact, inclusiv cele colorate sa fie adaptate corespunzator de catre un specialist. Acesta va va asigura ca veti primi lentilele de contact care raspund cel mai bine necesitatilor ochilor si stilului dumneavoastra de viata. Nu toate lentilele sunt la fel. Diferiti factori cum ar fi varsta si corectia optica intervin in alegerea tipului de lentile de contact potrivit fiecarui purtator in parte.

Lentilele de contact pentru purtare zilnica
Lentilele pentru purtare zilnica sunt destinate purtarii in cursul zilei si trebuie sa fie indepartate in fiecare seara inainte de culcare. Dupa o anumita perioada, ele trebuie aruncate si inlocuite cu o noua pereche. Cu cat va inlocuiti mai des lentilele, cu atat va fi mai putin probabil sa apara complicatii. Unele lentile pentru purtare zilnica sunt aruncate in fiecare zi, in timp ce altele sunt folosite timp de o luna, doua saptamani sau mai mult. Daca nu doriti sa va curatati lentilele in fiecare zi sau daca suferiti de alergii, lentilele zilnice de unica folosinta ar putea fi cea mai buna solutie pentru dumneavoastra. Daca aruncati lentilele in fiecare seara si le inlocuiti cu o noua pereche, nu apar depozite de la o zi la alta si curatarea nu este necesara.

Lentilele de contact pentru purtare extinsa
Lentilele de contact pentru purtare extinsa sunt purtate si in timpul noptii pana la sfarsitul perioadei de purtare indicate de specialist. Inlocuirea lentilelor nu aduce doar acea senzatie minunata de a aplica pe ochi o pereche noua, proaspata,de lentile de contact, ci este absolut necesara pentru sanatatea ochilor. Lentilele de contact sunt dispozitive medicale si trebuie tratate ca atare. La fel ca in cazul oricarui alt dispozitiv medical, nerespectarea indicatiilor prescrise creste riscul aparitiei problemelor de sanatate asociate lentilelor de contact.

Lentilele de contact pentru purtare zilnica nu trebuie niciodata purtate in timpul somnului. Motivul este privarea ochilor de oxigen care reduce abilitatea lor de a lupta impotriva infectiilor. Inlocuiti intotdeauna lentilele asa cum v-a indrumat specialistul. A purta lentilele prea mult timp fara a le inlocui poate duce la acumularea de depozite pe lentile.

Un alt domeniu in care este important sa urmati instructiunile date de specialistul dumneavoastra este intretinerea si ingrijirea corecta a lentilelor.

  • Spalarea mainilor este intotdeuna primul pas inainte de manipularea lentilelor, indiferent daca este vorba de inserarea, indepartarea sau curatarea lor. Altfel orice impuritati aflate pe maini pot fi transferate pe lentile, inclusiv bacterii si alte microorganisme.
  • Este preferabil sa se foloseasca sapun lichid antibacterian.
  • Mainile trebuie sa fie intotdeauna uscate cu ajutorul unui prosop care nu lasa scame, pentru a preveni atasarea acestora pe lentile.
  • Orice lentila care este  purtata de mai multe ori trebuie sa fie curatata si dezinfectata inainte de a fi reaplicata pe ochi.

Solutiile pentru lentilele de contact
Solutiile sunt diferite la fel ca lentilele de contact. Solutiile multifunctionale reprezinta o modalitate convenabila de ingrijire , avand in vedere ca aveti nevoie doar de ea pentru curatarea, dezinfectarea si clatirea lentilelor de contact.
Cateva sugestii :

  • Nu atingeti varful picuratorului sticlei dupa deschidere deoarece exista riscul contaminarii.
  • Puneti dopul sticlei imediat dupa utilizare.
  • Intrebati intodeauna medicul inainte de a folosi alta marca de solutii.
  • Verificati data expirarii.

Curatarea lentilelor
Acest lucru se realizeaza asezand lentilele in palma, dupa spalarea si uscarea mainilor, si aplicand cateva picaturi de solutie. Cu ajutorul degetului mic curatati prin frecare usoara ambele fete ale fiecarei lentile.
Clatiti apoi lentilele si asezati-le in cutiuta pentru pastrare apoi umpleti locasurile cu solutie proaspata.
Igiena cutiutei este aspectul cel mai adesea neglijat in cazul lentilelor de contact. Zilnic, dupa insertia lentilelor, cutiuta trebuie golita de solutie, clatita cu solutie proaspata si lasata sa se usuce la aer. Cutiutele ar trebui inlocuite frecvent, ideal la o luna.