CE ESTE KERATOCONUL?

Keratoconusul este o boală degenerativă a globului ocular ce se caracterizează printr-o subțiere și o deformare a corneei, aceasta luând forma unui con. Corneea are un rol esențial în mecanismul vederii, deoarece este primul mediu prin care trec razele luminoase ce intră în ochii noștri. Lipsa de uniformitate a acesteia deviază razele de la nivelul ochilor, iar vederea va fi distorsionată.

Boala poate să afecteze unul sau ambii ochi, la 1 din 1000 de persoane și în general debutează în adolescență sau după împlinirea vârstei de 20 de ani. Cauzele sunt încă necunoscute. Studiile au arătat însă că o combinație între factori din mediul înconjurător (cum ar fi frecatul excesiv al ochilor, alergiile), unele boli genetice (ca sindromul Down, sindromul Marfan sau sindromul Ehlers-Danlos) și lipsa unor importante fibre de ancorare care stabilizează structural corneea, pot duce la apariția keratoconusului.

Semnele precoce de keratoconus sunt vederea încețoșată și necesitatea modificării frecvente a dioptriilor. Alte simptome includ: sensibilitate crescută la lumină, dificultate în a conduce noaptea, halouri şi reflexii ce apar în jurul surselor de iluminare artificală, oboseală a ochilor, dureri de cap. În cazurile mai grave, vederea nu mai poate fi corectată cu ajutorul ochelarilor sau a lentilelor de contact moi. De cele mai multe ori este prezent și astigmatismul.

Pentru majoritatea pacienților cu keratoconus, tratamentul de bază este reprezentat de corecția optică cu lentile de contact rigide. Acestea nu iau forma corneei precum lentilele de contact moi și permit razelor de lumină să se proiecteze într-un mod mai clar pe retină. Rezultatul este redobândirea acuității vizuale și încetinirea progresiei bolii.

Foarte util este crosslinking-ul corneean, indicat pentru a încetini sau opri progresia bolii. Este o procedură non-invazivă ce implică tratarea ochilor cu picături de riboflavină și vitamina B2 și expunerea corneei pentru 15-30 minute la raze UV-A. Tratamentul induce legături naturale de colagen în fibrele corneei pentru a preveni slăbirea lor. Acest fenomen se produce și natural, odată cu îmbătrânirea corneei, dar tratamentul accelerează acest proces şi îl intensifică.

Avantajele oferite sunt multiple:

  • îmbunătățește calitățile corneei (rezistență, rigiditate, stabilitate biomecanică),
  • previne progresia bolii și deteriorarea suplimentară a vederii,
  • îmbunătățește purtarea lentilelor de contact rigide,
  • amână necesitatea transplantului de cornee.

Deoarece nu există manifestări specifice ale bolii și toate simptomele prezentate pot fi asociate și cu alte probleme oculare, pentru un diagnostic corect sunt recomandate sunt controale oftalmologice regulate.

Sfatul nostru: Nu lăsați keratoconusul să progreseze până în faza finală! Din cauza gradului ridicat de subțiere a corneei, intervenția chirurgicală devine mai complicată, perioada de vindecare mai îndelungată, refacerea acuității vizuale mai lentă.

Prin intervenția în fazele inițiale acuitatea vizuală se reabilitează în proporție de până la 98%, totodată se evită posibilitatea de a ajunge în faza acută de keratoconus, unde există riscul de a pierde ochiul ca organ.

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button