Machiajul si sănătatea ochilor

Cu  ajutorul ochilor  percepem lumea înconjurătoare şi comunicăm cu cei din jurul nostru. Ochii nu sunt doar oglinda sufletului ci au şi puterea de a ne dezvălui personalitatea.  Cele mai multe dintre femei acordă o atenţie deosebită felului în care îşi pot  evidenţia trăsăturile feţei şi ochii cu ajutorul machiajului.

Rimelul pentru gene,tusul şi fardurile pentru  pleoape sunt nelipsite din trusa de machiaj a celor mai multe dintre femei, iar utilizarea lor face parte din ritualul zilnic de înfrumuseţare. Cu toate acestea, aplicarea machiajului poate fi dăunătoare pentru ochi, dacă nu se acordă atenţie deosebită felului în produsele sunt menţinute şi folosite.Există câteva  măsuri de siguranţă pe care este bine să le luăm în considerare  atunci când folosim produse pentru machiajul ochilor, pentru a preveni anumite probleme care pot apărea din cauza folosirii necorespunzătoare a acestora.

Toate produsele cosmetice conţin conservanţi care inhiba apariţia bacteriilor din produs. Cu toate aceste precauţii luate de firmele producătoare, în contact cu pielea, periuţa de la rimel  sau creionul dermatograf  se pot contamina cu bacterii.Conservanţii din produsele cosmetice, în afara faptului că inhiba apariţia bacteriilor, au şi un rol negativ: pot să irite ochiul şi pielea în cazul persoanelor foarte sensibile. De asemenea, exista persoane alergice la anumite arome sau ingrediente. Aceste ingrediente pot cauza reacţii precum lăcrimare, mâncărime şi roşeaţa la nivelul ochiului său chiar inflamarea pleoapei. .

Folosirea necorespunzătoare a produselor de machiaj poate creşte riscul de iritaţii, leziuni la nivelul ochilor sau de infecţii oculare. Sunt câteva aspecte importante de care să ţinem cont, pentru a evita riscurile de infecţii sau leziuni oculare:

 • Verificarea termenului de valabilitate al produselor de machiaj înainte de cumpărare sau aruncarea lor după expirare.
 • Pentru purtătoarele de lentile de contact, aplicarea lentilelor înainte de aplicarea machiajului este obligatorie. Astfel machiajul nu va veni în contact cu lentilele.
 • Eliminarea completă a machiajului înainte de culcare, cu produse demachiante speciale. În cazul purtătoarelor de lentile de contact se vor  scoate întâi lentilele apoi se va trece la ritualul de curăţare al fetei şi ochilor. Se evita ca demachiantul sau alte produse cosmetice să intre în ochi.
 • Produsele de machiaj nu se împrumuta şi nu se împart cu alte persoane. Acest obicei poate creşte riscul de transmitere al infecţiilor.
 • Testarea în magazine a produselor, în special a celor pentru ochi se va face doar cu ajutorul unei pensule sau burete de unică folosinţă. În caz contrar se recomanda evitarea testării lor.
 • Este interzisă vopsirea genelor şi a sprâncenelor cu alt fel de vopsele decât cele speciale folosite în saloanele de înfrumuseţare. Iar acest procedeu se recomandă să fie făcut de o persona specializată.
 • Nu trebuie utilizate produsele cosmetice în cazul unei infecţii oculare (ca de exemplu în cazul conjunctivitei), iar produsele de machiaj utilizate până la apariţia infecţiei trebuie aruncate.
 • Aplicarea tusului sau a creionului dermatograf se face în afara liniei pleoapelor. Se evita aplicarea creionului pe linia interioară a pleoapei de jos deorece particulele de machiaj pot înfunda canalul lacrimal. În cazul purtătoarelor de lentile de contact acest obicei poate cauza iritări oculare, disconfort şi infecţii ale ochiului.
 • După aplicarea rimelului în cazul în care genele sunt încărcate nu se recomanda separarea lor cu obiecte ascuţite. Riscul de accidentare este unul foarte mare.
 • În cazul în care avem ochii sensibili este de preferat să folosim doar produsele de machiaj care nu ne cauzează rectii alergice sau nu ne irită ochii.
 • Ţinând cont de aceste sfaturi simple şi de respectarea instrucţiunilor de utilizare pentru produsele cosmetice ne putem bucura de ochi sanatosi şi mai frumoşi ori de câte ori ne aplicăm un machiaj natural de zi, un machiaj special pentru ocazii speciale.

La apariţia oricărui disconfort, ochi roşii, lăcrimare, indiferent că purtam lentile de contact sau nu este necesară o consultatie la specialişti. Optometristii din cadrul cabinetelor Best Optic vă oferă soluţii pentru a vă menţine ochii sănătoşi şi pentru a vă bucura în siguranţă de beneficiile pe care le aduc produsele cosmetice.