Ochelarii de soare pentru copii

Copii își petrec majoritatea timpului afară și adoră să se joace mai ales atunci când soarele strălucește. Părinții responsabili au mereu grijă ca pielea și capul celor mici să fie protejate, dar ce se întâmplă cu ochii? Ochelarii de soare care filtrează 100% radiațiile dăunătoare ale soarelui(UV) sunt extrem de importanți.

Practic, jumătate din timpul pe care îl petrecem la soare de-a lungul vieții, are loc până la împlinirea vârstei majoratului. Din moment ce expunerea excesivă la radiațiile UV este în strânsă legătură cu afecțiuni oculare, ca de exemplu cataracta, este foarte important să alegeți pentru cei mici ochelari de soare de bună calitate.
Pericolul potențial al soarelui nu este reprezentat doar de radiațiile UV. Recent, s-a descoperit că expunerea pe termen lung la așa numita lumină albastră, poate cauza efecte negative asupra ochilor. De exemplu, este posibil ca expunerea la acest tip de radiație să cauzeze degenerescență maculară la vârste înaintate.

Ochii copiilor sunt mai expuși acestor tipuri de radiații comparativ cu cei ai adulților, deoarece cristalinul (lentila ochiului) acestora nu este suficient de dens și nu poate filtra aceste radiații. Este foarte important de știut că expunerea copilului la radiațiile solare crește o dată cu altitudinea, în zonele foarte calde și în zone cu suprafețe reflectante întinse(zăpada, apa sau plaja).

Cum să alegem culoarea lentilei?
Asemeni ochelarilor pentru corecția optică, calitatea lentilelor ochelarilor de soare este foarte importantă. Ochelarii ieftini nu oferă protecția necesară. Dacă lentilele conțin bule de aer sau dungi, nu recomandăm achiziționarea acestora. Acest lucru se aplică și în cazul ochearilor cu lentila de culoare galbenă, albastră sau roșie, deoarece acestea distorsionează percepția vederii colorate a copilului.
Nivelul de protecție împotriva radiațiilor UV nu este corelată cu culoarea lentilei. În măsura în care specialiștii certifică faptul că lentilele absorb 100% din radiațiile dăunătoare, alegerea este doar o chestiune personală. Majoritatea lentilelor care absorb și lumina albastră sunt în nuanțe de maro sau cărămiziu. Prin blocarea acestui tip de radiație, contrastul oferit de lentile va fi îmbunătățit.

Ce trebuie să știm când cumpărăm ochelari de soare pentru copii?
Ramele ochelarilor nu trebuie să aibă margini ascuțite, sau să fie ușor de rupt, deoarece cel mic se poate răni atunci când se joacă. Calitatea lentilelor este și mai importantă. Atât în cazul copiilor dar și a adulților, purtarea ochelarilor poate cauza dilatarea pupilei. Dacă lentilele nu oferă protecția UV necesară, radiațiile periculoase pot trece prin acestea, și în anumite circumstanțe să cauzeze afecțiuni. Asigurați-vă că lentilele sunt poartă inscripționarea CE și UV-400. Doar acești ochelari îndeplinesc cerințele Europene. Din motive de siguranță, este bine ca lentilele pentru copii să fie incasabile, și bineînțeles să fie achiziționați din centre specializate și cu recomandarea specialiștilor.

Alina Petric
Optometrist Best Optic Red Vlahuta