Ochi sănătoși, în corp sănătos

Cu toții știm că mișcarea este benefică pentru noi, pentru a ne menține în formă,  pentru a slăbi sau în general pentru sănătate și pentru starea de bine creată. Poate nu știți că exercițiile fizice influențează și sănătatea ochilor.

Lipsa exercițiilor fizice contribuie semnificativ la anumite afecțiuni oculare în rândul persoanelor în vârstă, dar și cei mai tineri trebuie să fie atenți la condiția fizică. În urma studiilor desfășurate în ultimii 10 ani s-au descoperit legături strânse între  exercițiile fizice zilnice și reducerea riscului afecțiunilor oculare frecvente, de tipul cataractei, glaucomului sau degenerescenței maculare.

Pe de altă parte, dieta echilibrată combinată cu mișcarea vă pot ajuta să evitați boli care nu sunt legate inițial de sănătatea ochilor, dar care în timp îi pot afecta, cum ar fi diabetul de tip II, de exemplu, care dacă nu este ținut sub control, poate avea influență asupra vaselor de sânge din retină și în situații grave poate duce la pierderea vederii. Tensiunea arterială ridicată sau colesterolul influențează deopotrivă structura vaselor de sânge ale ochiului, fiind importantă monitorizarea acestora.

Calitatea vieții noastre depinde foarte mult de sănătatea ochilor noștri, deoarece mai mult de trei treimi din informațiile pe care le primim sunt pe cale vizuală. Așadar , orice problemă de vedere poate avea o influență negativă a modului în care funcționăm.  Cercetătorii se așteaptă ca pe măsură ce populația îmbătrânește, numărul persoanelor cu probleme de vedere se va dubla.

Ce este de făcut?

Este important să conștientizăm importanța controlului optometric periodic, cel puțin o dată pe an, pentru a avea prescripția pentu ochelari actualizată, și pentru a identifica din timp probeleme ce pot influența calitatea vederii.

Mișcarea este deosebit de importantă. Este bine să vă stabiliți o rutină zilnică, și cel puțin 30 de minute să faceți sport, sau faceți plimbări lungi în natură. Exercițiile cardiovasculare precum aerobicul pot să scadă presiunea intraoculară, protejând astfel celulele retinei, fiind benefice pentru persoanele care suferă de glaucom.

Glaucomul afectează nervul optic, alterând capacitatea lui de a funcționa. Nervul optic este cel care transmite imaginile către creier, iar când acesta este afectat,  apar probleme de vedere de la probleme ale vederii periferice, până la pierderea vederii în cazuri severe.

Dacă plimbările nu sunt tocmai pe placul dvs., puteți opta pentru orice fel de activitate, precum ciclismul, înotul sau chiar dansul . indiferent de activitatea preferată, beneficiile nu se vor regăsi doar în starea de sănătate a ochilor, dar și a inimii.

Exercițiile corecte și potrivite păstrează reflexele active, iar alimentația echilibrată păstrează sistemul imunitar puternic, prevenind astfel bolile. Nu trebuie să fiți un atlet de performanță, nu e nevoie să cunoașteți extrem de multe despre sport și alimentație, Un stil de viață echilibrat și sănătos e suficient pentru a vă păstra ochii, mintea și corpul în formă.

Ai încredere. Vezi cu ochii tăi