Ochii sunt oglinda corpului

Cu siguranță cu toții am auzit expresia ca ochii sunt oglinda sufletului. De fapt, nu numai că ei ne pot exprima sentimentele, ei sunt indicatori importanți ai stării noastre de sănătate.

Ochii pot indica o sumedenie de semne cu privință la ceea ce se întâmplă în corpul nostru, și în majoritatea problemelor de sănătate, diagnosticarea timpurie poate face o mare diferență în evoluția bolii. În zilele noastre, este foarte ușor să obții o programare pentru un consult optometric sau oftalomogic complet, și ar fi ideal ca el să aibă loc cel puțin o dată pe an, sau mai des dacă acest lucru este recomandat. Însă majoritatea dintre noi nu ținem cont de acest lucru. Poate costurile implicate sunt o problemă – dar ce preț are sănătatea noastră?

Specialiștii în optometrie/oftalmologie pot identifica multe probleme, care pot afecta fie ochiul în sine, precum glaucomul sau cataracta, fie indicii care pot arătă probleme generale de sănătate. De exemplu, micile excrescențe de culoare gălbuie de pe pleoape sunt semne ale nivelului mare de colesterol sau o nuanță gălbuie a sclerei (albul ochiului) poate semnifica probleme ale ficatului. Examinarea fundului ochiului (a retinei) poate scoate la iveală semne ale complicațiilor induse de boli mai severe, cum ar fi diabetul sau tensiunea arterială crescută.

O problemă destul de des întâlnită o reprezintă cearcănele, sau ochii umflați. De obicei acestea sunt prezente datorită acumulării de țesut adipos în jurul ochilor. Dacă ochii au mai mereu acest aspect, fenomenul care stă la baza poate fi o problemă în funcționarea rinichilor, sau aspecte ce țin de o dietă bogată în alimente sărate. Mai exact, dacă rinichii nu pot ”curăța” eficient toxinele acumulate în corp, fiziologic vorbind, semnele vor începe să se manifeste, cu precădere în jurul ochilor.

Ochii sunt printre puținele zone din corp unde vasele de sânge sunt expuse și ușor vizibile. Din acest motiv, acestea pot spune multe despre sănătatea noastră. În anumite cazuri, vasele de sânge inflamate pot fi rezultate ale unor iritații, alergii, probleme de vedere necorectate, sau infecții. În cazul în care acestea sunt in permanență inflamate, acestea pot fi legate de probleme mai serioase cum ar fi hipertensiunea arterială.

Vederea dublă poate reprezenta un alt semn deosebit de important în identificarea afecțiunilor. În general, aceasta are loc în momentul în care ochii nu sunt aliniați corect, însă si probelemele neurologice pot fi legate de acest semn. Probleme mai grave precum migrenele sau chiar atacul cerebral pot fi văzute, și semnele pot fi de la vedere dublă, la diferențe de mărime a pupilelor.

Ochii îndeplinesc sarcini incredibil de complexe, de la transformarea razelor de lumină în mesaje importante pentru creier, până la rolul în comunicare, în special în cea non-verbală. Ochii sunt organe complicate, sensibile și de neînlocuit.

Ai încredere. Vezi cu ochii tăi