PREZBIOPIA

Prezbiopia reprezintă diminuarea capacității de a vedea clar obiectele de aproape,o dată cu înaintarea în vârstă. Pe măsură ce ne apropiem de vârsta a treia, cristalinul își pierde din elasticitate și nu se mai poate îndeplini procesul de acomodație  vizuală. Acesta  reprezintă capacitatea cristalinului de a-și modifica convexitatea și grosimea pentru a permite focalizarea obiectelor aflate la diferite distanțe.

Aceste semne apar în jurul vârstei de 45 de ani, când pentru a citi ziarul trebuie să îl îndepărtăm pentru a vedea mai bine. Pentru a avea loc procesul de acomodație, mușchii care susțin cristalinul se relaxează și se contractă în funcție de distanța la care se află obiectul privit. După vârsta mai sus menționată, muschii funcționează corect, dar cristalinul nu mai are elasticitatea necesară modificării formei. Astfel, pentru a vedea un obiect de la aproape mai bine, trebuie mărită distanța de la care privim(sa intindem mainile ).

Modificările apar gradat,nu brusc,până în jurul vârstei de  50 de ani,când dioptriile se stabilizează, cristalinul își va pierde capacitatea de acomodare în mod continuu necesitând schimbarea dioptriilor ochelarilor sau a lentilelor de contact.