Probleme de vedere ale copiilor- strabismul

Strabismul este o afecțiune destul de frecventă la copii, atunci când ochii nu privesc în aceeași direcție, atunci când fixează un obiect. De obicei este întâlnit la cei care au o funcționalitate improprie a mușchilor oculari, sau la cei care au hipermetropie mare.

Șase mușchi sunt responsabili pentru controlul fiecărui ochi în parte. În mod ideal, ochii lucrează împreună pentru a privi în aceeași direcție. Atunci când apar probleme ale controlării mișcărilor, atunci unul dintre ochi poate să se deplaseze înspre nas, tâmplă, în sus sau în jos. Această deplasare a ochiului poate să apară mereu, sau doar atunci când copilul este obosit, bolnav, sau s-a concentrat mult timp asupra cititului, sau a calculatorului. Uneori doar un singur ochi ”fuge”, alteori se poate să alterneze.

Alinierea corectă a ochilor este importantă pentru a evita vederea dublă, pentru percepția corectă a adâncimii, sau pentru a preveni slăbirea vederii la ochiul cu probleme. Atunci când ochii nu sunt aliniați, creierul primește două imagini diferite. Inițial, apare vederea dublă și confuzia, dar în timp, creierul va ignora imaginea alterată. Strabismul netratat la timp poate duce la scăderea permanentă a vederii, la așa numita ambliopie, sau ochi leneș.

Unii bebeluși pot da impresia că suferă de strabism, dar de fapt ei privesc corect. Acesta se numește pseudostrabism, și este cauzat de excesul de piele din colțul interior al ochilor, și dispare pe măsură ce cresc.

Strabismul apare de regulă la copii până la vârsta de 3 ani, și chiar dacă popular se consideră ca această afecțiune trece de la sine, acesta se poate înrăutăți fără tratament. Tratamentul strabismului include ochelari, cu lentile prismatice, antrenament vizual, sau tratament chirurgical. Strabismul poate fi cauzat de probleme ale mușchilor, ale nervilor care transmit informații mușchilor, sau a centrului de control din creier responsabil cu mișcările ochilor. Se mai poate dezvolta însă, și în urma unor boli sau ca urmare a traumatismelor.  Factorii de risc pot să curpindă istoricul familiei, problemele de vedere care implică dioptrii mari pentru corecție, sau problemele de ordin medical.

Cea mai frecventă formă de strabism este esotropia acomodativă, și apare deseori atunci când ne confruntăm cu o hipermetropie necorectată. Cei cu hipermetropie mare se concentrează foarte tare pentru a menține imaginile clare, aspect ce forțează ochiul să se miște înspre nas. Simptomele pot include vederea dublă, nevoia de a închide unul dintre ochi pentru a putea citi, sau înclinarea capului pentru a realiza focalizarea. Dacă ochii nu pot fi coordonați, atunci apare exotropia intermitentă, atunci când ochii se deplasează spre exterior. Astfel, ne putem confrunta cu dureri de cap, dificultate la citit sau oboseală a ochilor, și nevoia de a închide unul dintre ochi pentru a vedea clar la distanță, și sensibilitate la lumina solară.

Așadar, este deosebit de important ca strabismul să fie diagnosticat la timp, pentru ca vederea copilului să se dezvolte la capacitate maximă, și pentru a nu îi fi afectată vederea binoculară. În urma unei investigații complete, optometriștii noștri se vor asigura că cei mici au ochii pregătiți pentru școală.

Ai încredere. Vezi cu ochii tăi