Problemele de vedere ale copiilor școlari

Vederea copiilor este esențială pentru succesul lor la școală. Atunci când vederea lor nu este în parametrii, atunci și activitatea lor școlară va avea de suferit. Problemele de vedere sunt destul de comune în cazul școlarilor. Conform studiilor, unul din patru copii are probleme, care dacă nu sunt tratate, pot afecta abilitatea de a învăța, personalitatea și comportamentul lor.

Semne care anunță problemele de vedere ale copiilor

Părinții, dar și profesorii ar trebui să acorde atenție următoarelor semne:

  1. Se așează mereu prea aproape de TV sau ține cartea prea aproape de ochi
  2. Nu se poate concentra atunci când citește, sau se folosește de deget pentru a urmări rândul.
  3. Înclină capul pentru a vedea mai bine.
  4. Se freacă constant la ochi
  5. Lăcrimează excesiv sau are sensibilitate la lumină
  6. Închide unul dintre ochi pentru a citi, privi televizorul
  7. Evită activitățile care implică vederea la aproape (de exemplu cititul sau temele) sau la distanță (activitățile din recreație)
  8. Se plâng de dureri de cap sau de ochi obosiți
  9. Evită folosirea computerului deoarece ”îl dor ochii”
  10. Notele de la școală încep să scadă.

Îngrijorător este însă faptul că un studiu recent a arătat faptul că școlarii care au avut probleme de vedere, sau probleme privind vederea binoculară (strabism sau convergență insuficientă) sunt mai predispuși ADHD-ului (Tulburarea hiperchinetică cu deficit de atenție) sau dificultăților de învățare comparative cu cei cu vedere binoclară în parametri.

Dacă cel mic încurcă frecvent literele atunci când citește sau scrie, scrisul lui nu este tocmai caligrafic, nu îi place să citească sau are dificutăți la citit, încurcă frecvent mâna stângă cu cea dreaptă sau vice versa, este bine să consultați un specialist.

Cât de des trebuie să mergeți la consult?  Primul consult oftalmologic al copilului trebui să aibă loc la 6 luni, apoi din nou la vârsta de 3 ani, și apoi cel puțin o dată la doi ani.

Copii școlari trebuie să mergă la specialist înainte de a începe școala, și apoi anual. În situația în care se descoperă eventuale defecte de vedere, optometristul sau oftalmologul vă va recomanda perioada la care va trebui să reveniți.

Este bine să programați o vizită la optometrist sau oftalmolog dacă observați semne ale vederii slabe la copilul dvs. Această vizită poate să ateste dacă copilul dvs. suferă de miopie, hipermetropie sau astigmatism. Aceste probleme frecvente de refracție vor fi corectate cu ochelari sau lentile de contact. Specialistul se va asigura de asemenea dacă copilul dvs. are vedere periferică bună, dacă are coordonare corectă mână-ochi, dacă are vedere binoculară bună și va identifica eventualele probleme ale vederii colorate.