Problemele oculare cauzate de computer

Dacă utilizați computerul la locul de muncă, cel mai probabil sunteți deja familiarizat cu oboseala, disconfortul ochilor, durerile de cap și musculare de la sfârșitul programului. Însă utilizarea computerului vă poate cauza și probleme de productivitate sau de lipsă de concentrare. Pentru a evita majoritatea dintre aceste probleme, cel mai indicat ar fi să folosiți ochelari care să aibă lentile special concepute pentru activitatea dvs.

Conform unui studiu desfășurat în SUA, cele mai frecvente probleme de sănătate ale celor care lucrează la computer, sunt cele legate de problemele de vedere. Cel puțin 50% dintre cei incluși în studiu au avut simptome legate de utilizarea computerului, și anume disconfort ocular, ochi uscați, iritații oculare, vedere încețoșată sau chiar vedere dublă. Raportându-ne la nevoia pronunțată de utilizare a mijloacelor digitale, problemele oculare cauzate de acestea pot fi încadrate în categoria celor care țin de sănătate publică. Doar în SUA se efectuează anual cel puțin 10 milioane de consultații oftalmologice legate de utilizarea computerului!

Oboseala oculară cauzată de utilizarea computerului este cauzată de reacția diferită a ochilor și a creierului la caracterele afișate pe monitor, comparativ cu cele tipărite. Ochii noștri nu întâmpină de obicei probleme atunci când focalizează caracterele tipărite, care de obicei sunt negre și bine definite. Însă cele care sunt afișate pe ecranul computerului nu beneficiază de același contrast. Cuvintele și imaginile afișate pe ecranul unui computer sunt formate din combinații de puncte foarte mici, numite pixeli, care sunt mai luminoase în centru, pierzând din luminozitate spre margini. Acest aspect face dificilă menținerea focalizării, ochii noștri având tendința să se orienteze spre un nivel redus de focalizare, numit și punctul de odihnă al acomodației. Ochii noștri se deplasează involuntar spre acest punct, apoi se străduiesc să recâștige concentrarea. Acestă continuă flexare a mușchilor oculari responsabili de focalizare crează oboseala și disconfortul apărut în timpul utilizării computerului.

Pentru a reduce riscurile cauzate de utilizarea mijloacelor digitale chiar dacă nu resimțiți simptomele enumerate, este necesar să vă consultați cu optometristul/ oftalmologul dvs. În urma consultului de specialitae și în funcție de rezultatele acestuia, cel mai probabil vi se vor prescrie ochelari pentru computer pentru a vă ajuta să lucrați mai confortabil.