Ți-ai pregătit ochii pentru soare?

Majoritatea dintre noi cunoaștem efectele negative ale soarelui asupra pielii, și anume  îmbătrânirea prematură sau cancerul de piele. Dar mulți dintre noi nu conștientizăm problemele pe care razele ultraviolete le pot cauza ochilor. Probabil că cel mai de temut aspect este faptul că daunele produse de radiații sunt cumulative,  și apar de cele mai multe ori târziu în viață.

Cum ne putem proteja ochii?

Există două modalități importante: prin cunoașterea pericolului și prin purtarea protecției corespunzătoare prin intermediul ochelarilor. Razele UV pot veni din mai multe direcții, deși ele provin direct de la soare, ele sunt reflectate și de pământ, apă, zăpadă, sticlă, șosea sau alte suprafețe plane.

Ochelarii de soare care absorb radiația UV oferă cea mai bună protecție, ei având două roluri importante. Filtează lumina și protejează ochii, deoarece expunerea prelungită la soare, cazuzeză de cele mai multe ori afecțiuni precum cataracta, degenerescența macualară sau chiar cancerul de piele în jurul pleoapelor.

Este important de știut faptul că în zonele în care soarele este reflectat de apă sau zăpadă, este de preferat ca nuanța lentilelor să fie mai închisă, și acestea să fie polarizate. Achiziționați ochelari de soare doar din centre specializate, și doar dacă pe eticheta lor este înscris faptul că blochează radiațiile UVA si UVB.

De ce trebuie să ținem cont de acest lucru? Pentru că ne putem face mai mult rău subestimând pericolul. În momentul în care purtăm ochelari de soare, pupilele noastre își măresc dimensiunea în mod natural, astfel o cantitate de lumină mult ai mare pătrunde în ochi. Dacă lentila nu protejează îndeajuns, atunci radiațiile dăunătoare ajung direct la țesuturile sensibile.

Nu trebuie să neglijăm însă protecția celor mai mici dintre noi. Ochii copiilor sunt mai expuși acestor tipuri de radiații comparativ cu cei ai adulților, deoarece cristalinul (lentila ochiului) acestora nu este suficient de dens și nu poate filtra aceste radiații.

Așadar, vă încurajăm să purtați de la mic la mare , ochelari de soare care să reducă strălucirile deranjante, să filtreze 100% razele UV, să protejeze ochii, să fie confortabili, să nu distrorsioneze culorile sau imaginea, indiferent de anotimpul în care ne aflăm.

Ai încredere. Vezi cu ochii tăi