Vederea colorată

Este nemaipomenit să vezi cât de minunată este natura, și cât de colorat poate fi mediul care ne înconjoară. Dar din păcate, sunt oameni care nu se pot bucura de aceste lucruri.

Discromatopsia reprezintă o deficiență a modului în care persoanele afectate pot percepe culorile. Datorită acestei probleme, distingerea anumitor culori, cum ar fi albastru si galben sau rosu si verde, devine dificilă. De obicei, această afecțiune este moștenită, și afectează mai frecvent bărbații, însă poate fi și dobândită pe parcursul vieții.

Vi se întâmplă ca în multe situații să nu reușiți să distingeți diferența dintre roșu și verde, sau sunteți mereu corectat de către cei din jurul dvs. când vine vorba de culori? Dacă da, atunci acestea sunt primele semne ale unei probleme de percepție a culorilor. Contrar convingerilor populare, foarte rar se întâmplă ca cineva să vadă doar nuanțe de gri.

Dacă problemele vederii colorate încep a se manifesta într-o anumită perioadă, și anterior nu ați avut astfel de probleme, este necesar să mergeți la un control amanunțit. Pierderea bruscă sau graduală a vederii colorate poate indica o serie de probleme de sănătate, iar testarea capacității de a percepe culorile poate identifica cauza.

Această afecțiune apare atunci când celulele retinei sensibile la lumină nu mai răspund corespunzător variațiilor lungimilor de undă ale luminii, care ne ajută de fapt să vedem culorile. Fotoreceptorii din retină se numesc conuri și bastonașe. Bastonașele sunt sensibile la lumină, dar nu pot percepe culorile, iar celulele responsabile vederii colorate sunt conurile. Lipsa conurilor, sau funcționarea improprie a acestora implică și o deficiență a percepției corecte a culorilor.

Vederea colorată poate fi afectată de anumite boli, cum ar fi boala Parkinson, datorită faptului că este o afecțiune neurologică, sau cataracta, care datorită opacifierii cristalinului, poate afecta capacitatea de a vedea culorile aprinse, facându-le mai pale. Aceasta problemă poate fi remediată prin înlocuirea chirurgicală a cristalinului. De asemenea, anumite medicamente pot avea efecte reversibile asupra percepții culorilor.

Din nefericire, nu există tratament pentru aceasta problemă. Dar diagnosticarea timpurie poate preveni anumite probleme de comportament școlar a copilului, deoarece multe dintre instrumentele școlare se bazează pe vederea colorată, și profesorii trebuie să cunoască acest aspect pentru a-și adapta metoda de predare. Se pot utiliza lentile speciale pentru a îmbunătăți contrastul, filtre disponibile de obicei pentru lentile de ochelari.

O companie din Statele Unite ale Americii a dezvoltat o serie de ochelari special conceputi bazati pe studii multiple, care au rolul de a ajuta ca persoanele cu astfel de probleme să aibă o percepție îmbunătățită asupra diferențelor de nuanță, ăn special ăn cazul celor care au probleme în a distinge roșu de verde.

Este de preferat ca la controlul anual să vă fie testată capacitatea  de a vedea colorat, și mai important, în cazul celor mici, începând cu vârsta de 3-4 ani, este recomandat un consult amănunțit, care să conțină și acest detaliu.

Ai încredere. Vezi cu ochii tăi